بخش غیزانیه در ۵۵ کیلومتری کلانشهر اهواز واقع شده است که کام تشنه و لب‌های خشکیده آن، روح زندگی را از آن ربوده است.

غیزانیه

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، خوزستان، استانی که رودخانه‌های پرآب و جاری را در دل خود جای داده است، همان استانی که بوی نفت و گاز از آن به مشام می‌رسد، سال‌های زیادی است که آه عطش و تشنگی از برخی مناطق شهری و روستایی آن روح را می‌خراشد، چون کارون پر آب را همه می‌شناسند و آوازه اش همه جا را پر کرده است.

اما همین استان پهناور، گویی سهمی از امکانات ندارد و با رفاه و راحتی بیگانه است، انگار همه او را می‌خواهند برای معادن نفت و گاز و اراضی کشاورزی حاصلخیز، گویی همه او را دوست دارند فقط بخاطر اینکه مایجتاجشان را تامین کنند، مردمانش به خونگرمی و مهمان نوازی معروفند، شاید به این خاطر که مشکلات دارند و دم نمی‌زنند، شاید هم می‌گویند خونگرم هستند تا سرشان را گرم کنند به تعاریف پوشالی، اگر اینقدر مهربان هستند، پس چرا با آن‌ها نامهربانی می‌شود؟

چرا بر روی چاه‌های نفت و گاز نشسته اند، اما خبری از آبادانی نیست؟ مگر نه اینکه همین مردمان خونگرم و مهمان نواز بودند که در سال‌های ۸ سال دفاع مقدس، از خاک و کیان این کشور دفاع کردند؟ مگر همین مردم نیستند که سال‌هاست بخاطر وقوع گرد و غبار خون دل می‌خورند؟ و ماه‌ها از سیلاب زجر کشیدند؟

یادتان هست که وقتی سیلاب آمد، مسئولان گفتند که ذخایر آبی پر شده و مشکل آبی نخواهیم داشت؟ یادتان هست که وعده دادند هر چه زودتر مشکلات و عقب ماندگی‌های استان خوزستان را رفع می‌کنند؟

اهواز مرکز استان خوزستان است که چندین سال است اصطلاح کلانشهر را یدک می‌کشد، اما هیچ آثاری که نشان دهنده شهری کلان است، در آن پیدا نمی‌شود، آثار کلانشهر را در اهواز جست و جو کردم، ولی پیدا نکردم، اگر شما پیدا کردید نشانه آن را به من هم بدهید.

حکایت این روزهای داغ اهواز در دل بهار، حکایتی غم انگیز است، همان تصاویر دلخراش تشنه کامی اهالی روستا وقتی شیر آب را باز می‌کنند، حتی به اندازه قطره اشکی از آن نمی‌ریزد. ساعت‌ها چشم انتظار می‌مانند، ولی خبری از آب نیست، حتی خودرویی که برای اهالی زخم خورده نشسته بر روی چاه‌های نفت و بی نصیب از منافع آن، آبی بیاورد، دیده نمی‌شود.

غیزانیه را می‌گویم، بخشی در ۵۵ کیلومتری کلانشهر اهواز که از آب، کمترین و ابتدایی‌ترین امکانات محروم هستند و هیچکس صدای مطالبات بحق را که از گلوی خشکیده آنها بلند می‌شود را نمی‌شنوند. مردم این بخش روزهای گذشته تصمیم گرفتند جاده را ببندد تا شاید مسئولی به آنها سر بزند و حالشان را بپرسد و حال و روز پروژه‌هایی که برای اتمام آنها وعده امروز و فردا، یکماه بعد و ۶ ماه بعد داده بودند را جویا شوند.

می گویند اهالی روستا تامین کننده مواد غذایی حاصل از کشاورزی و پرورش دام و طیور هستند، اما به این فکر کرده‌اید وقتی در غیزانیه اهواز آب نباشد، کشاورزی و دامپروری قرار است چگونه رونق بگیرد؟ وقتی آب نباشد نه تنها رونق نمی گیرد، بلکه ریشه آن نیز خشک می‌شود.

به دنبال این ماجرای غم انگیز، به سوی مسئولانی رفتیم که سال‌های قبل هم وعده‌های زیبا به زلالی آب داده بودند و تاکنون محقق نشده است و وعده‌ها دست به دست می‌چرخند و خبری از آب حیات نیست.

افزایش ۲ برابری انتقال آب به بخش غیزانیه

سرپرست اداره آب و فاضلاب روستایی و قائم مقام شرکت آبفا استان خوزستان گفت: در سال‌های اخیر، شهروندان ساکن در بخش غیزانیه اهواز با مشکل کمبود آب مواجه شده اند، پروژه خط انتقال آب به این بخش در سال ۹۵ آغاز گردید که بدلایل مختلفی روند پیشرفت آن به کندی پیش رفت، اما با توجه به تشدید مشکلات، تصمیماتی مبنی بر تسریع پروژه در دستورکار قرار گرفت.

عادل حرباوی افزود: با بهره برداری از این پروژه و اتمام آن، انتقال آب به بخش غیزانیه، ۲ برابر خواهد شد و از آنجائیکه مشکل کمبود آب روستاهای غیزانیه حاصل هدررفت آب در خطوط فرسوده است، با جایگزین شدن خط جدید علاوه بر کاهش هدررفت، به واسطه میزان آبی که در ایستگاه‌های پمپاژ و ایستگاه‌های تقویت فشار ایجاد خواهد شد، بخش عمده‌ای از مشکل اهالی تا ۳ هفته آینده رفع می‌گردد.

این مسئول به پروژه مشرحات اشاره و بیان کرد: با بهره‌برداری از این پروژه، حدود ۸ روستای بدون آب، از این نعمت بهره‌مند خواهند شد که در داقع با وارد مدار شدن این ۲ پروژه، بیش از ۸۰ درصد مشکل آب اهالی بخش غیزانیه و مشرحات رفع می‌شود، البته در حال حاضر با وجود این مشکلات، آب مورد نیاز اهالی به وسیله ۱۱ تانکر سیار تامین می‌گردد و ان شاءالله تا زمان اتمام پروژه، تامین آب ادامه خواهد داشت.

پایان مراحل پروژه انتقال آب تا ۳ هفته آینده

سرپرست اداره آب و فاضلاب روستایی استان خوزستان درخصوص آخرین وضعیت پروژه مذکور تصریح کرد: این پروژه شامل؛ بازسازی و توسعه تصفیه خانه شیبان، اجرای خط انتقال ۶۰۰ جی آر پی و بازسازی و افزایش ظرفیت ایستگاه تقویت فشار صفیره بوده که مراحل نهایی این پروژه در حال انجام است و بزودی وارد مدار می‌شوند و بخشی از مشکل تامین آب مردم رفع می‌گردد.

قائم مقام شرکت آبفا استان بیان کرد: فاز اول پروژه غیزانیه که بازسازی و توسعه تصفیه خانه شیبان است، ظرفیت تصفیه و انتقال آب از ۷ هزار مترمکعب به ۱۵ هزار متر مکعب در روز افزایش خواهد یافت، ضمن اینکه احداث خط انتقال بین تصفیه خانه شیبان تا صفیره به طول ۲۵ کیلومتر و همچنین اصلاح و بازسازی و افزایش ظرفیت ایستگاه پمپاژ صفیره منجر به رفع مشکل تامین آب غیزانیه می‌شود.

پروژه انتقال آب از سال ۹۵ تاکنون ناتمام مانده است

بخشدار غیزانیه اهواز گفت: بخش غیزانیه دارای ۲ دهستان مشرحات و غیزانیه دارای ۸۵ روستا و با جمعیتی بالغ بر ۳۰ هزار نفر است که بیشتر روستاهای این بخش با مشکل آب دست و پنجه نرم می‌کنند، ضمن اینکه بدلیل قدیمی بودن، فرسوده بودن و شکستگی خطوط انتقال، آب به سمت روستاها پمپاژ می‌شود، ولی بدلایل مذکور، این نعمت الهی به این دهستان‌ها نمی‌رسد.

رسول ساکی افزود: یکی دیگر از دلایلی که در روزهای اخیر سبب بروز مشکلات شده، تامین نشدن آب مورد نیاز دام‌های اهالی این بخش است که در چندسال گذشته بدلیل خشکسالی، بیشتر مردم دام‌های خود را از بخش خارج کرده و به روستاهای همجوار رودخانه کارون انتقال داده اند، اما در پی بارندگی‌ها طی ۲ سال اخیر، دام‌ها مجدد به منطقه بازگردانده شده اند، ولی در فصل تابستان تنش تامین آب بیشتر می‌شود.

وی بیان کرد: پروژه بازسازی خطوط فرسوده و قدیمی از سال ۹۵ آغاز شد و بدلیل مشکلات مختلف از جمله؛ افزایش قیمت ارز، تعطیل شد و همچنان به بهره برداری نرسیده است، اما از تیرماه سال ۹۸، با جذب اعتبارات، پروژه مجدد آغاز بکار کرد و مسئولان قول بهره‌برداری ۳ ماهه دادند، ولی بدلایلی مجدد تمدید شد و مقرر گردید تا پایان سال ۹۸ به بهره‌برداری برسد.

تحقق وعده‌های مسئولان به تاخیر افتاد

بخشدار غیزانیه بیان کرد: بهره برداری از پروژه انتقال آب تا پایان خردادماه امسال، قول جدید اداره آبفا خوزستان و آب و فاضلاب روستایی استان است. تداخل خطوط انتقال آب با خطوط انتقال نفت و گاز و بحث تامین اعتبارات و تاخیر در جذب به موقع اعتبارات از دلایل عمده محقق نشدن وعده و وعیدهای مسئولان و به بهره برداری نرسیدن این پروژه است.

این مقام مسئول ادامه داد: با پیگیری‌های انجام شده از سوی آبفار خوزستان و استاندار، امیدواریم براساس قول مساعد داده شده به مردم، شاهد بهره‌برداری از این پروژه مهم باشیم تا به واسطه آن مشکل تامین آب ۳۰ روستای بخش غیزانیه رفع گردد و ۳۶ روستای دیگر که آب موردنیاز خود را از تاسیسات کم توله شهرستان رامهرمز تامین می‌کنند، با بهره برداری از پروژه رامشیر مشکل تقسیم بندی آب بین روستاهای این شهرستان و غیزانیه حل شده و آب بصورت ۲۴ ساعته به سمت بخش مرحا منتقل می‌شود.

وی به پیگیری استاندار خوزستان برای جذب بخشی دیگر از اعتبارات برای فاز دوم پروژه شیبان اشاره کرد و اذعان داشت: با بهره برداری از این پروژه و تامین اعتبارات آن، مشکل تامین آب به کلی برطرف خواهد شد و مشکل اهالی غیزانیه برای تامین آب به پایان می‌رسد.

علی قادری گفت: شغل من آزاد است و هر روز مسافت زیادی را از خانه تا شهر و بالعکس طی می‌کنم و وقتی به خانه می‌رسم، آب قطع است و حتی نمی‌توانم دست و صورتم را خنک کنم، اینجا هوا خیلی گرم است و بدون آب با مشکلات زیادی مواجه می‌شویم، سال هاست که این مشکل را داریم، اما هر روز وعده‌هایی به ما می‌دهند، ولی محقق نمی‌شود.

وی افزود: گناه ما چیست که در مناطق محروم زندگی می‌کنیم؟ مگر نه اینکه می‌گویند بخاطر ویروس کرونا باید بهداشت را رعایت کنیم و دست هایمان را با آب بخوبی شست و شو دهیم؟ وقتی آب نیست چگونه این کار را انجام دهیم؟ چرا هیچکس به آباد شدن مناطق محروم و کم برخوردار توجه نمی‌کند؟ تامین آب کمترین خواسته اهالی غیزانیه است و انتظار داریم پس از ۴ سال تاخیر، هر چه زودتر به بهره برداری برسد.

زهرا بوستانی بانوی خانه دار ساکن در بخش غیزانیه بیان داشت: چند سال است که مشکل تامین آب داریم، آب شرب از طریق تانکرهای آبرسانی تامین می‌شود، ولی برای شست و شوی لباس‌ها و ظروف و استحمام بچه‌ها دغدغه داریم، رفع مشکل آب تنها خواسته ماست، چون بدون آب زندگی برای ما خیلی مشکل شده است، خواهشمندیم هر چه زودتر مشکل را حل کنند تا ما هم بتوانیم به راحتی زندگی کنیم.

پس از تشدید مشکلات تامین آب در بخش غیزانیه، اهالی این بخش در اعتراض به این مشکل، تجمع کردند و به واسطه نیروی انتظامی استان خوزستان، این تجمعات پایان یافت، ضمن اینکه امام جمعه اهواز و نماینده ولی فقیه در استان خوزستان، استاندار خوزستان، مدیرعامل آبفا استان و آب و فاضلاب روستایی، به منطقه رفتند و از نزدیک با اهالی آن گفتگو کردند.

ضمن اینکه شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان با صدور اطلاعیه‌ای در خصوص مشکلات به وجود آمده برای مردم بخش غیزانیه توضیحاتی ارائه داد.

در این اطلاعیه ضمن عذر خواهی از این مسئله با اشاره به موقعیت جغرافیایی منطقه غیزانیه آمده است: این محل سال‌ها با مشکل کمبود آب شرب در زمینه کشاورزی و دامداری روبرو بوده است «و اگرچه پروژه آبرسانی موسوم به ۹۱ روستای مسیر اهواز، ماهشهر و رامهرمز در سال ۸۶ به بهره برداری رسید، اما پروژه مذکور کفاف آب مورد نیاز منطقه را نمی‌دهد.»

در ادامه این اطلاعیه گفته شده که با پیگیری‌های استاندار خوزستان، پروژه آبرسانی به ۲ دهستان مشروحات و غیزانیه به منظور اجرای خط انتقال و شبکه توزیع آب شرب و همچنین بازسازی تاسیسات آبرسانی شهید الماسی از سال‌ها پیش آغاز شده بود، اما به دلیل نبود اعتبار و تامین نشدن مواد اولیه بارها متوقف شد.

شرکت آب و فاضلاب خوزستان از اجرای این پروژه در سال ۹۸ پس از وقفه طولانی مدت اطلاع داد که در مراحل پایانی فاز اول قرار داشته و بزودی مورد بهره برداری و در نتیجه باعث حل مشکلات آب شرب منطقه خواهد شد.

در اطلاعیه شرکت آب و فاضلاب خوزستان نسبت به نبود منابع آب سطحی در منطقه و وجود مشکلات در بخش غیزانیه برای تامین آب شرب و دام‌ها و باغات کوچک اشاره شده است که بخش عمده آن امرار معاش ساکنین را تشکیل می‌دهد و باید برطرف شود.

در پایان اطلاعیه راهکار فوری و کوتاه مدت را برای تامین آب شرب اهالی منطقه آبرسانی به وسیله تانکرها دانسته که تا حد زیادی تنش‌ها را کاهش می‌دهد؛ و شرکت آب و فاضلاب خوزستان بر اساس همین اطلاعیه تمام تلاش خود را برای تامین آب بخش غیزانیه با اولویت شرب و رفع نواقص موجود به کار خواهد بست.

ناگفته نماند که استاندار خوزستان و امام جمعه اهواز و نماینده ولی فقیه در استان به منطقه رفتند و تا حرف مردم را از نزدیک بشنوند و آخرین وضعیت پروژه انتقال آب به غیزانیه را بررسی نمایند.

مسئولان وعده داده اند که مشکل تامین آب تا ۳ هفته آینده رفع خواهد شد، امیدواریم بالاخره روز موعود فرا برسد و شاهد جاری شدن آب در لوله کشی منازل اهالی غیور غیزانیه اهواز باشیم و یکبار دیگر زندگی در آنجا رنگ بگیرد و دوباره صدای حیات را از آنجا بشنویم، به امید این روز شب‌ها را صبح و صبح را شب می‌کنیم.

کد خبر 516492

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha